divendres, 8 de febrer del 2008

INFORME D'ENERGIA

INFORME


Sí, ja que tot el que he esbrinat completant els preguntes del quadern d'energia, em dóna una clara idea que podríem estalviar prou. On crec que menys estalviem és amb el tema de la llum, ja que podríem usar moltíssimes vegades la llum natural i per diverses qüestions no és fa.

Si s'estalviara mes, a banda d'ajudar al planeta, també ajudaríem al nostre institut, ja que tots els diners que no gastàrem ho podríem invertir en una altra cosa que també fera falta, que sotàs massa.



És molta l'energia que gastem en el nostre institut.

La calefacció s'encén aproximadament 5 mesos a l'any, i és tenen encesa una mitjana de 4 hores al dia, la qual cosa fa que açò puge a uns 700 euros a l'any en calefacció


Si també comptem els aparells elèctrics que en un mes consumixen al voltant de 50 euros setmanals, 700 en tot l'any, fa que açò seguisca una xifra a l'any prou alt.

Alguns dels aparell que utilitzen energia elèctrica sotàs:


-Ordinadors.

-Fotocopiadores.

-Impressores.

-Trituradora de paper.

-Teles, vídeos i dvd's


En la cafeteria també hi ha un gasto d'energia.

Per a llavar els plats, gots, coberts... es fa amb aigua calenta. També es gasta energia usant el forn, per a fer els paninis per exemple.

En la cafeteria també es gasta en llum, ja que no té finestres i la porta que dóna a l'exterior no deixa passar la llum, l'altra porta que té dóna a l'interior del centre.


En conselleria també es tenen sempre enceses les fotocopiadores, acompanyes de les llums, i segons siga hivern o estiu un ventilador o una estufa.

Les fotocopiadores com ja hem comentat alguna vegada, no s'apaguen en tot el dia, ja que estan en continu funcionament quasi tot el temps.



En les aules grans com a informàtica, tecnologia, laboratoris... hi ha mes llums que en una classe normal, solen haver-hi dotze i en els quarts dels professors dos o quatre, la qual cosa pot fer un total aproximadament de catorze a setze llums les quals porten dos tubs fluorescents cada una.

Després en les classes normals, hi ha huit llums les quals també porten dos tubs fluorescents cada una.

Totes estes llums estan dividides en dos gr

ups, siga en classes grans o xicotetes, per tant hi ha dos interruptors que encenen la part de davant i la part de darrere, per a poder estalviar i gastar el que necessitem.

Amb tota la informació que hem acumulat, ja tenim suficient material per a poder fer una valoració amb les coses a favor i les coses en contra sobre l'ús de l'energia en el nostre centre.

Hi ha prou coses positives, però també hi ha algunes altres que són negatives.

A continuació exposarem algunes d'estes coses positives i negatives i a intentar donar algunes propostes per a solucionar el negatiu.


Coses positives:

-Tindre en les classes dos interruptors per a poder triar que llums es volen encendre és una cosa positiva, ja que així podem estalviar llum.

-Els conserges quan la gent entra apaguen les llums dels corredors i de l'entrada, per que.. perquè volem les llums del corredor enceses si estem en classe? Fent això estalviem una quantitat d'energia que es fa notar, perquè si estigueren totes les hores lectives enceses, es notària considerablement en la factura.



Coses negatives:

-Moltes vegades es deixen les llums de les classes enceses durant hores en què en les classes no hi ha ningú, o inclús durant un cap de setmana que és inclús pitjor.

-Les senyores de la neteja quan estan a les vesprades netejant, deixen totes les llums de l'institut enceses en compte d'encendre només la zona en la qual estan realitzant el seu treball en eixe moment.

-Moltíssimes vegades no s'aprofita la llum natural, ja siga perquè el Sol molesta i s'han d'abaixar les persianes, les quals són opaques i a través d'elles no entra la llum, la qual cosa comporta a què hàgem d'encendre la llum; o bé perquè inclús veient-se bé amb les llums apagades es tenen enceses.


Algunes propostes de millora:


-Demanar-los a les senyora de la neteja que encenguen en els llocs on estan netejant en eixe moment, ja que ens ajudarien a estalviar bastant energia; i també que abans d'anar-se'n, com són les últimes, que revisen que totes les aules, despatxos, o corredors, tinguen les llums apagades.

-Posar cartells per les classes, per exemple en les portes o en la paret, llocs on es vegen quan s'ix de l'aula, perquè si veu que la llum esta encesa que l'apaguen.







*A continuació faig un prototip d'uns dels cartells que es podrien posar: